Prioritate: P3. Protejarea dreptului la demnitate socială
Obiectiv specific: ES04.1_îmbunătățirea accesului la piața muncii și măsuri de activare pentru toate persoanele aflate în căutare unui loc de muncă, în special pentru tineri, indeosebi prin implementarea Garanței pentru tineret, pentru șomerii de lungă durată și grupurile defavorizate de pe piața muncii și pentru persoanele inactive, precum și prin promovarea desfășurării de activități independente și a economiei sociale
Operațiune: Acțiunea 3.2 Economie socială in mediul rural (FSE+)
Schema de ajutor de stat: Sprijin pentru înființarea de intreprinderi sociale in mediul rural
Titlul proiectului: „Facilitarea investițiilor în comunitate și creșterea impactului social, prin măsuri de sprijin pentru viitori antreprenori- IMMRural!” – Cod SMIS 312016
PREZENTARE PROIECT
Denumire proiect – „Facilitarea investițiilor în comunitate și creșterea impactului social, prin măsuri de sprijin pentru viitori antreprenori- IMMRural!” – Cod SMIS 312016, implementat de Asociația Patronatul Județean al Femeilor de Afaceri din Intreprinderile Mici și Mijlocii Suceava în parteneriat cu SC AVISSO CONSULTING SERVICES SRL.
Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European+ prin Programul Incluziune și Demnitate Socială și va fi implementat în Regiunile de dezvoltare Sud-Est, Centru, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Est, Vest.
Proiectul „Facilitarea investițiilor în comunitate și creșterea impactului social, prin măsuri de sprijin pentru viitori antreprenori- IMMRural!” are ca obiectiv general creșterea gradului de participare a cel puțin 140 de persoane din diferite categorii sociale, care doresc sa înființeze structuri de economie socială în mediul rural și sprijinul acordat acestora pentru înființarea, implementarea și monitorizarea a 34 de întreprinderi sociale, prin crearea a minim 136 de noi locuri de muncă.
Prin acest proiect ne propunem:
- Creșterea gradului de specializare a cel puțin 140 persoane din Regiunile de dezvoltare Sud-Est, Centru, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Est, Vest prin stimularea, sprijinirea, dobândirea și certificarea competențelor, abilităților și a aptitudinilor antreprenoriale și manageriale sociale.
Cele minim 140 de persoane inscrise in GT al proiectului vor participa la diferite cursuri de formare profesionala, respectiv cursuri de specializare (180 ore) in ocupatia de “Antreprenor în economia socială, cod COR 112032” din sectorul economiei sociale, pe o perioada estimata de 45 zile.
Vor participa persoane din GT care din urmatoarele categorii de persoane, “Persoane care doresc să înființeze întreprinderi sociale în mediul rural” si “Persoane vulnerabile din mediul rural”, care isi doresc sa demareze o activitate pe cont propriu. Din cele 140 persoane din GT proiectul va sustine si va promova faptul ca:
- minim de 43 de persoane (30,71%), vor fi persoane vunerabile din mediul rural (persoane dezavantajate/defavorizate pe piata muncii si/sau persoane somere si/sau persoane inactive); minim 14 persoane din GT (10,00%) vor proveni din Judetul Prahova, Reg. Sud-Muntenia; minim 14 persoane din GT (10,00%) vor proveni din Judetul Constanta, Reg. Sud-Est; minim 14 persoane din GT (10,00%) vor proveni din Judetul Brasov, Reg. Centru; minim 14 persoane din GT (10,00%) vor proveni din Judetul Iasi, Reg. Nord-Est; minim 14 persoane din GT (10,00%) vor proveni din Judetul Hunedoara, Reg. Vest; minim 14 persoane din GT (10,00%) vor proveni din Judetul Valcea, Reg. Sud-Vest Oltenia; minim 14 persoane din GT (10,00%) vor fi persoane de sex feminin; minim 22 persoane din GT (15,71%) vor fi persoane de etnie roma; minim 2 persoane din GT (1,43%) vor fi persoane cu dizabilitati si/sau handicap / reprezentanti din familii monoparentale / mame singure cu copii/ unici intretinatori de familie / tineri si/sau adulti aflati in risc de saracie, etc.; minim 18 persoane din GT (12,86%) vor fi persoane cu varsta intre 30-54 ani; minim 18 persoane din GT (12,86%) vor fi persoane care au minim studii superioare in curs sau absolvire;
In total vor participa 140 persoane, din care minim 22 persoane vor fi de etnie roma la cursuri de specializare de 180 ore, din care cel putin 127 persoane vor finaliza formarea cu certificat.
- Avand in vedere analiza de nevoi, precum si tipologia prezentului proiect, acesta isi propune complementar cu activitatile de formare de mai sus urmatoarele:
– Organizarea de cursuri de formare profesionala de perfectionare /specializare fara recunoastere MMSS (Marketing – 20 ore si Achizitii Publice – 20 ore) in domeniul de “Marketingului” si in domeniul “Achizitiilor publice”;
Toate cele 140 de persoane care au participat de activitatile de formare antreprenoriala, vor participa complementar si la cursurile de formare profesionala de perfectionare/specializare fara recunoastere MMSS (Marketing – 20 ore si Achizitii Publice – 20 ore) in domeniul de “Marketingului” si in domeniul “Achizitiilor publice”, pe o perioada estimata de 10 zile, din care cel putin 127 persoane vor finaliza formarea cu certificat. De asemenea, pentru participarea integrală la cursurile de formare profesională se acordă o subvenție de 5 lei/oră.
- Prin cadrul serviciilor și măsurilor integrate pentru sprijinirea inițierii și dezvoltării de activități independente în domeniul economiei sociale, din cadrul celor cel putin 140 persoane care vor depune plan de afaceri, minim 34 de planuri de afaceri depuse de persoanele din grupul tinta vor obtine finantare de 62.250 euro (acordarea sumei maxime de minimis pentru 4 angajati/afacere) si minim 136 noi loc de munca vor fi create (din care minim 43 persoane care vor ocupa aceste locuri de muncă, vor fi persoane vulnerabile din mediul rural), sustenabile, contribuind astfel și la dezvoltarea raportată la nivel local, regional și national. Întreprinderile sociale nou înființate vor asigura o cofinanțare de minim 10% din valoarea sprijinului financiar acordat.
Proiectul se va derula în perioada: 01.08.2024 – 31.01.2027
Valoarea totală a proiectului: 14.889.020,41 lei, din care:
Valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR/FSE+/FC/FTJ : 12.576.239,89 lei
Valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național: 2.219.336,45 lei
Beneficiar:
ASOCIAŢIA „PATRONATUL JUDEŢEAN AL FEMEILOR DE AFACERI DIN ÎNTREPRINDERILE MICI ŞI MIJLOCII SUCEAVA” Municipiul Suceava, România, B-dul 1 Decembrie 1918, judetul Suceava E-mail:immrural@yahoo.com, imm_sv@yahoo.com telefon: 0230.222.722/ 0786527456 |
Partener: AVISSO CONSULTING SERVICES SRL Municipiul Iași, Str. Decebal, Județul Iași E-mail: avissogrup@gmail.com
|