PACTUL PENTRU MUNCĂ, este un proiect inițiat în 2019 de CONAF alături de Federația Patronală Petrol și Gaze, ce are menirea de a găsi soluții și strategii viabile, care pe termen lung să contribuie la echilibrarea pieței forței de muncă în România și crearea unui cadru legislativ necesar pentru o evoluție pozitivă a pieței muncii.
Pentru că în premieră, antreprenorii și-au dat mâna cu reprezentanții administrației publice centrale și locale, cu manageri de top, specialiști în fiscalitate, patronate, confederații, PACTUL PENTRU MUNCĂ continuă și în acest an cu o serie de 3 evenimente care se vor desfășura la Timișoara, Brașov și Constanța, în cadrul cărora se vor identifica soluții viabile, adaptate la situația actuală a pieței forței de muncă din România.
Adaptarea la situația actuală a forței de muncă la nivel național și identificarea unor soluții viabile cu aplicabilitate imediată sunt prioritățile majore ale dezbaterilor PACTUL PENTRU MUNCĂ. La fel ca la București, Cluj Napoca și Iași, la dezbaterile din Timișoara, Brașov și Constanța, ce vor avea loc în perioada următoare, vor participa reprezentanți ai autorităților centrale și locale, renumiți specialiști în domeniu, antreprenori și manageri ai unor companii naționale și multinaționale.
Criza COVID-19, starea de urgență și de alertă, impunerea măsurilor de distanțare socială, de carantină și izolare au afectat și afectează în continuare un număr însemnat de companii și angajați în România, dar și la nivel mondial. Toate acestea au generat efecte devastatoare atât asupra economiilor dezvoltate, cât și a celor emergente. Relocarea activității la domiciliu, reducerea numărului de ore lucrate, pierderea locurilor de muncă influențează în aceeași măsură piața globală a muncii, precum și pe cea din România.
Evenimentele se vor desfășura sub forma unor formate de emisiuni TV și vor fi transmise live pe Facebook și Youtube.
Presa va avea acces la fiecare eveniment, pe toată perioada desfășurării lui, respectând regulile și condițiile impuse de pandemie.
“Asta ne-am propus împreună cu Federația Patronală Petrol și Gaze și cu Confederația Patronală Concordia. Avem nevoie de o strategie pe termen mediu și lung în ceea ce privește piața muncii. Această campanie intitulată sugestiv PACTUL PENTRU MUNCĂ a început în 2019, când noi vorbeam de un deficit al forței de muncă de un milion de oameni. Astăzi, statisticile arată că am avea un excedent de forță de muncă.” – Cristina Chiriac, președintele CONAF
Dacă până la declanșarea crizei create de COVID-19, România se confrunta cu un deficit mare de forță de muncă, astăzi, după ce multe afaceri și-au redus sau suspendat activitatea, reducând și numărul personalului dar și întoarcerea masivă în țară a românilor din diaspora, ne permit să vorbim despre un excedent pe piața forței de muncă.
• Care e strategia României legată de cei peste un milion de români întorși recent în țară? Pot depresuriza lipsurile de pe piața muncii sau urmează să încarce bugetele sociale ale statului?
• Care sunt principalele motoare de creștere economică în 2020?
• Cum a reacționat piața muncii din România, dar și din UE, la criza COVID-19?
• Care sunt oportunitățile și care sunt riscurile?
• Cum putem ține șomajul sub control și asigura continuitatea locului de muncă? Cum putem asigura continuitatea firmelor, în aceste vremuri incerte, pentru a proteja oamenii și comunitățile care depind de acestea?
• Ce lecții putem învăța și extrage din această nouă normalitate a perturbărilor continue astfel încât să dezvoltăm strategii realiste și funcționale, aplicabile pe piața muncii?
• Ce putem face acum, și în viitorul apropiat, cu șomajul generat de sectoarele cele mai afectate, precum HoReCa, Comerț, Industria prelucrătoare?
• Cât poate susține statul măsuri aferente șomajului tehnic?
• Cum ar putea fi declinat, orizontal și vertical, impactul strategic al poriectelor din Marea Neagră, dar și al altor proiecte majore, asupra pieței muncii din România și din regiune?
Iată doar câteva dintre întrebările la care trebuie să găsim răspuns și să ne adaptăm din mers, cu soluții dinamice, provocându-ne pe fiecare dintre noi să ieșim din zona noastră de confort și să acceptăm necunoscutul și incertitudinea ca pe o formă de cotidian în care trebuie să dovedim că putem să redevenim eficienți și performanți.